sobota, 4 stycznia 2014

Żurek (thermomix)

Składniki:
  • 50g kwaśnej śmietany 18%
  • 60g - 70g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 20g oliwy
  • 100g - 150g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 100g białej kiełbasy pokrojonej w talarki
  • 700g wody
  • 200g ziemniaków
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego TM
  • 1 łyżeczka vegety TM
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2-3 grzyby suszone namoczone wcześniej
  • 300g zakwasu na żurek
  • 1/2 - 1 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka chrzanu
Wykonanie:
  1. Na pokrywie położyć kubek i odmierzyć śmietanę.
  2. Dodać cebulę i czosnek - rozdrobnić 3 sek./obr. 5, zgarnąć na dno naczynia
  3. Dodać oliwę - dusić 2 min./Varoma/obr. 1
  4. Dodać boczek i białą kiełbasę - poddusić 3 min./Varoma/obr. 1
  5. Dodać wodę(ja dodaję wodę z grzybów i dolewam zwykłej), ziemniaki, bulion, vegetę, liście, ziele - gotowac10 min./100 st./obr. 1
  6. Dodać zakwas, sól, pieprz, grzyby - gotować 15 min./100 st./obr. 1
  7. Około 2-3 min przed końcem dodać majeranek, chrzan i śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz