Składniki:
- 50g kwaśnej śmietany 18%
- 60g - 70g cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 20g oliwy
- 100g - 150g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 100g białej kiełbasy pokrojonej w talarki
- 700g wody
- 200g ziemniaków
- 1 łyżeczka bulionu drobiowego TM
- 1 łyżeczka vegety TM
- 2 liście laurowe
- 2-3 ziela angielskie
- 2-3 grzyby suszone namoczone wcześniej
- 300g zakwasu na żurek
- 1/2 - 1 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka chrzanu
- Na pokrywie położyć kubek i odmierzyć śmietanę.
- Dodać cebulę i czosnek - rozdrobnić 3 sek./obr. 5, zgarnąć na dno naczynia
- Dodać oliwę - dusić 2 min./Varoma/obr. 1
- Dodać boczek i białą kiełbasę - poddusić 3 min./Varoma/obr. 1
- Dodać wodę(ja dodaję wodę z grzybów i dolewam zwykłej), ziemniaki, bulion, vegetę, liście, ziele - gotowac10 min./100 st./obr. 1
- Dodać zakwas, sól, pieprz, grzyby - gotować 15 min./100 st./obr. 1
- Około 2-3 min przed końcem dodać majeranek, chrzan i śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz