sobota, 4 stycznia 2014

Zupa gulaszowa OSTRA!!! (thermomix)

Składniki:
  • 500g mięsa gulaszowego pokrojonego w małą kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g cebuli
  • 20g oleju
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne (kto lubi mniej ostre potrawy daje mniej)
  • 0,5 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe małe
  • 150g papryki czerwonej (ewentualnie kolorowej)
  • 200g-250g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • vegeta/przyprawa uniwersalna z TM
  • 300g wody (potem uzupełnić do 2 litrów)
  • 0,5 puszki groszku zielonego
  • natka pietruszki
Wykonanie:
  1. czosnek i cebula - rozdrobnić 3 sek/obr. 5, zgarnąć na dno naczynia
  2. dodać olej - dusić 3 min./Varoma/obr. 1
  3. dodać mięso - dusić 5 min./V/obroty wsteczne/delikatne mieszanie SOFT
  4. dodać przyprawy (papryka słodka, sól, pieprz, p.cay,kminek,majeranek, liście,vegeta),koncentrat i 300g wody - gotować 40 min./100 st/obr.wsteczne/SOFT, koszyczek na górze
  5. dodać paprykę pokrojoną w kostkę, ziemniaki i wodę do 2 litrów - gotować 25 min./100 st/obr.wsteczne/SOFT, koszyczek na górze
  6. można dodać groszek i przystroić natką :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz