piątek, 3 stycznia 2014

Ciasto piernikowo-jabłkowe

Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • bakalie
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
  1. Jabłka pokroić w kostkę, zasypać szklanką cukru, dodać cynamon, kakao i bakalie. Wszystko wymieszać i zostawić na ok. 1 godzinę.
  2. Dodać 2 jajka i 0,5 szklanki oleju. Wymieszać.
  3. Dodać mąkę z 1 łyżeczką sody i proszek do pieczenia.
  4. Wszystko dobrze wymieszać.
  5. Piec w tortownicy ok.1 godzine / temp. 180 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz