piątek, 3 stycznia 2014

Szarlotka TUTTI FRUTTI

Tak...to ta, która wszędzie robi furorę :) A to wszystko dzięki mojej Drogiej Kuzynce :)

składniki:
  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • proszek do pieczenia
  • starte na grubych oczkach jabłka (ok.kg)
  • cynamon
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
  1. Żółtka, 0,5 szklanki cukru i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia szybko zagnieść.
  2. Ciasto podzielić na 3 części (ja dzielę na 2...z czystego lenistwa :D ...dlaczego? odpowiedź sama się nasunie :))
  3. Jedną część wsadzić do zamrażarki.
  4. Ubić pianę z białek, potem dodać cukier i mąkę ziemniaczaną.
  5. Blaszkę wykleić jednym kawałkiem ciastem.
  6. Nałożyć starte jabłka i posypać cynamonem.
  7. Nałożyć drugą warstwę ciasta (dla nieleniwych :))
  8. Wylać masę białkową i posypać kruszonką.
  9. Piec ok 30 minut w temperaturze 200 st.
Podawać na gorąco, z lodami i bitą śmietaną :)


Mmmmmmmm :))) Pycha!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz