sobota, 4 stycznia 2014

Koncentrat bulionu drobiowego (thermomix)

A teraz coś wspaniałego... Już nigdy nie "zasmakujesz" kostki rosołowej z glutaminianem...
Oto koncentrat, który użyjesz m.in do zupy i sosów.
Znajomym bez thermomixu - mogę zrobić :) Chociaż podejrzewam, że da się taki koncentrat zrobić bez użycia thermomixu. Kto coś wie na ten temat - proszę pisać :)

Składniki:
  • 300g podudzi z kurczaka, bez skóry, bez kości, bez ścięgien, pokrojonych na kawałki (z około 600g podudzi z kurczaka)
  • 200g warzyw białych (seler, cebula, czosnek, por) pokrojonych na kawałki
  • 4 gałązki mieszanych ziół, świeżych (szałwia, rozmaryn, pietruszka)
  • 150g soli morskiej gruboziarnistej
  • 100g białego wina
  • 1 liść laurowy, suszony
  •  1 goździk
  • 5 nasion kolendry
Wykonanie:
  1. Mięso rozdrobnić 5s./obr. 7.Przełożyć do innego naczynia.
  2. Dodać warzywa i zioła - rozdrobnić 10s./obr 5
  3. Dodać sól, rozdrobnione mięso, wino, liść, goździk i kolędrę - gotować 25 min./Varoma/obr. 2. Zamiast miarki położyć koszyczek.
  4. Zdjąć koszyczek i założyć miarkę. Zmiksować - 1 min./obr. 10. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika.Gdy ostygnie trzymać w lodówce nawet to kilku miesięcy

3 komentarze: